Het Dorp

Dalwigksthal is een van de negen dorpen die tezamen de gemeente Lichtenfels vormen. In 2011 bestond het dorp, als jongste stadsdeel 160 jaar.

In 1851 sloten “Kamp Sand”, de burcht ” Lichtenfels” , de Molens en de nabijgelegen nederzetting zich aaneen tot het dorp Dalwigksthal.

Dalwigksthal is ontstaan bij het riviertje de Orke, aan de voet van de burcht “Lichtenfels”, welke rond het jaar 1200 gebouwd is. Het dorp ligt tussen de heuvels en het berglandschap van het Orkedal. De groene omgeving, met zijn dalen, de Orke, zijn vele loof- en naaldbossen, biedt de gelegenheid voor heerlijke wandelingen, fietstochten (mountainbike) en de mogelijkheid om te vissen. Hier kan men heerlijk tot rust komen of actief bezig zijn. Natuurliefhebbers kunnen hier s ‘ochtends vroeg nog wilde reeën, zwijnen, vossen op hun wandeling door de valleien tegen komen, die bij de Orke komen drinken. Door zijn bijzondere ligging wordt deze streek ook wel de “Waldeckische Schweiz” genoemd, “klein Zwitserland”. De vele wegen rondom het dorp en het Orkedal nodigen uit tot zeer afwisselende wandelingen.